REPORT z workshopu streetphoto.sk

Portál streetphoto.sk je v prvom rade pre ľudí, ktorým učarovala fotografia rozhodujúcich momentov, reality, skutočného života a v neposlednom rade fotografia s trochou adrenalínu  – street fotografia. Workshop, ktorý som zorganizoval mal priniesť záujemcom teoretické vedomosti a samozrejme aj „prax“ v uliciach hlavného mesta. V krátkosti Vám zhrniem, ako to všetko 9. októbra prebiehalo.

VIDEO report z tejto vynikajúcej akcie:

Všetci účastníci workshopu (Foto: Peter Blahák)

Časť občerstvenia (Foto: Peter Blahák)


 

 

Ráno okolo 08:00 sa začali posledné prípravy workshopu priamo na mieste konania - v ateliéri: pripravenie občerstvenia, nápojov, inštalácia a nastavenie projektora. Postupne  začali prichádzať účastníci a o 09:00 (plánovaný začiatok) nás bolo desať, takže nám stále ešte dvaja chýbali. SMS -kou dali na vedomie, že budú 15 minút meškať. Keďže neboli z Bratislavy (Žilina) trošku blúdili v Karlovej Vsi a nevedeli nás nájsť. Povedali mi, na akej ulici sa nachádzajú a tak som sa rozbehol za nimi. Do ateliéru sme spoločne dorazili o pol desiatej. Vydýchal som sa a začal som prednášku, v ktorej som rozoberal témy ako rozhodujúci moment, história street fotografie, výber miesta, prístup k ľuďom na ulici a podobne...

 

 

 

Prvú časť prednášky som zakončil témou „aká digitálna fototechnika je vhodná pre účely streetfotografie“ a prenechal som slovo Romanovi, ktorý „sa pustil“ do analógovej techniky. Postupne prešiel všetky “druhy“  filmových aparátov (boli k dispozícií) a na záver ponúkol účastníkom možnosť zapožičať si akýkoľvek aparát na celý workshop (samozrerme aj s BW filmom, ktorý im doma Roman vyvolá, fotografie naskenuje a pošle).

Potom som sa ujal slova opäť ja a rozprával som o postprocese (úprava fotografií), kompozícii a teoretickú časť som uzavrel témou „ Právo a street fotografia“. Počas prednášky sa zapájal aj Ľuboš, ktorý ma dopĺňal vhodnými poznámkami najmä z praxe.


Celá prednáška trvala niečo cez hodinu a pol. Po jej ukončení sme sa trocha občerstvili a plní očakávania vyrazili do centra Bratislavy „loviť“ rozhodujúce momenty.

Niečo po pol dvanástej sme dorazili do mesta a rozdelili sme sa na dve skupiny. Jednu som lektoroval ja a druhú Ľuboš. Roman a Pali robili foto a video dokumentáciu nášho potulovania sa mestom.

Okolo 13:00 sa obe skupiny stretli a išli na spoločný obed do Slovak pubu. Počas obeda sme viedli neustále debaty o akejkoľvek  fotografii (Katka Mocáková rozprávala veľmi zaujímavo o gumotlači, Roman o pinholách a pod.).

 

Po obede sme si s Ľubom vymenili skupiny ľudí a do pol štvrtej sa opäť „streetovalo“. Potom sme zavelili rozchod a každý išiel vlastným smerom hľadať podnety pre svoje ďalšie streetky.
 

(Foto:Pavol Gálik)


 

O piatej sme sa všetci stretli pred Národným divadlom, nasadli do áut a zamierili späť do ateliéru. Pochutili sme si na domácom guláši, vínku a pivku a pustili sa do prezerania fotografií.



Každý účastník mal za úlohu vybrať svoje 3 najlepšie fotografie, ktoré počas dňa „ulovil“, tie potom v rýchlosti upraviť (prevod do BW) a odovzdať na prezentáciu.


Upravovanie fotografií (Foto: Peter Blahák)

 

Počas ich premietania sa lektori vyjadrovali ku každej z nich. Trošku ma mrzí, že nebolo na komentovanie toľko času, ako by bolo potrebné, čas nás však neustále tlačil.
V mene portálu streetphoto.sk musím každého jedného „žiaka“ pochváliť.  Fotky boli na nadpriemernej úrovni. Úprimne ma teší, že si moje slová z prednášky (ohľadne spájania živých a neživých objektov) mnohí  zobrali k srdcu a vyhotovili naozaj kvalitné street fotografie. Onedlho ich v tomto reporte uverejním.

Každému som odovzdal "Osvedčenie o absolvovaní workshopu"



(Foto:Peter Blahák)

Celá oficiálna časť bola  zakončená náučnými prezentačnými videami o streetfotografii a svetových street fotografoch, ktoré sme premietli  na projektore. Potom nasledovala spoločná fotografia a neformálna debata v skupinkách.

Na záver by som chcel poďakovať ľuďom, ktorí pripravili ateliér (Petra Rumelová, Ľuboš Žákovič, Peter Blahák), mojej mame za plný hrniec domáceho gulášu a mojej priateľke Martinke za pripravené občerstvenie.



 

Autor reportu: Radovan Mišík - ONEHALF
Foto:: Peter Blahák, Pavol Gálik


Fotky účastníkov workshopu:


Jarka Hosová
 

Braňo Petro
 

Janka Sedláková


Jozef Horváth


Judita Máňová


Juraj Marec


Katka Makara

Katka Mocáková
 

Miro Masár
 

Petra Kočiová
 

Tomáš Pallo
 

Rado Furda

Report z pohľadu účastníčky:

Fotka je niečo, čo sa stalo mojím hobby asi pred troma rokmi. Od klasickej turistickej fotografie a fotenia kompaktným fotoaparátom som postupne prešla k zrkadlovke, k dokupovaniu objektívov, filtrov a fotopríslušenstva. Začala som viac sledovať výstavy fotografií a jednotlivé žánre. Streetphoto je žáner, ktorý si vo fotke vážim asi najviac. Schopnosť byť v pravom čase na pravom mieste a „zvečniť“ prirodzený život.  S takýmto pohľadom na vec som sa prihlásila na workshop.

Úvodná časť workshopu prebiehala v ateliéry. Atmosféra bola od začiatku veľmi ľudská a pohodová. Napriek tomu nechýbala ani odbornosť a profesionálny prístup. Rado a Ľubo nám povedali, čo to o histórií streetphoto, o pravidlách tohto žánru, o právnej stránke pouličnej fotky, o známych fotografoch, ktorí sa venovali – venujú tomuto žánru. Videli sme množstvo príkladov aj od samých lektorov. Roman nám priblížil „vôňu“ analógovej fotografie. Mali sme možnosť požičať si aj analógový foťák a počas dňa si vyskúšať prácu s analógom.  Odpovedali na všetky naše otázky.

Po množstve informácií sme posilnili žalúdky a s nabitými baterkami vybehli do mesta na lov. Rozdelili sme sa na dve pracovné skupiny, vyznačili sme si teritórium a išli sme na to. Počas fotenia sme konzultovali, čo by sa dalo fotiť, čo je zaujímavé, ako sa dá na veci pozrieť inak a pod.

Prestávka na obed bola pokračovaním diskusií o čomkoľvek čo súvisí s fotkami - technika, nadstavovanie. Úplne najzaujímavejšia téma bola málo známa gumotlač, o ktorej nám rozprávala Katka Mocáková  (spoluúčastníčka).

Najedení sme si vymenili lektorov a teritórium. Nakoniec sme mali viac ako hodinu na to, aby sme sa sami túlali po meste a poľovali na nevšednosti.

Návrat do ateliéru potešil najhladnejších. Všade voňal chutný guláš od Radovej maminy (ďakujeme). Kto práve nejedol, sťahoval fotky do notebooku. Každý vybral tri svoje(niekto zaslúžene viac) fotky, ktoré sa mu páčili a tie sme spoločne zhodnotili a okomentovali. Chalani si pre nás pripravili videá z práce slávnych streetfotografov. Prekvapenie pre nás všetkých bolo odovzdávanie osvedčení doslova v žiare reflektorov.

Deň bol vyčerpávajúci, ale najmä poučný, príjemný a inšpirujúci. Pre večne energiou nabitých pokračoval afterparty v ateliéry.
Tak dobré svetlo priatelia a dúfam, že čoskoro opäť na rovnako výnimočnej akcii.


Katka Makara


Reakcie, ktoré som obdržal od účastníkov :

Bolo mi ctou zucastnit sa Vasho prveho STREETPHOTO workshopu a sklanam klobuk dole pred organizatormi. Odniesla som si nielen Osvedcenie :) ale hlavne dobry pocit z naucenia niecoho noveho co sa tyka teorie, praxe a priblizenia do sveta streetphoto aj komunikacie s ludmi na ulici.

Velmi objektivne by som este opisala vas ws do par slov...zislo sa niekolko skvelych ludi na "par metroch stvorcovych" a atmosfera bola nezabudnutelna, tak ako od lektorov az po nas ziakov.

To, ze sme sa naucili nieco nove a myslim tym kazdeho jedneho z nas bolo vidiet na vysledkoch zaverecnej vecernej prezentacie nasich vytvorenych fotografii pocas ws s komentarmi od lektorov, ziakov aj vsetkych naokolo na konci ws.

Nemam jedinu vec, ktoru by som vytkla pocas celeho dna snad len to ze to vsetko velmi, velmi rychlo ubehlo :) .

Este raz Vam patri moja vdaka a do buducnosti zelam este vela takychto uspesnych ws popr.novych, ktorych sa urcite opat rada zucastnim.

Jarmila Hosová

___________________________________________

Organizácia i náplň WS predčili moje očakávania. Dozvedel som sa veľa nového, najmä z teórie a cením si aj informácie týkajúce sa prístupu fotografa k ľuďom na ulici a jeho práv. Takisto praktická časť bola dobrá a záver s ukážkami a komentármi fotiek účastníkov WS ešte lepší. Dakujem este raz za moznost stravit sobotu s podobne naladenymi ludmi a dufam ze v atelieri prebehnu este nejake WS (fotenie portretu, tmava komora atd.), urcite sa este nejakeho zucastnim.

Juraj Marec

___________________________________________

Vďaka šéfredaktorovi STREETPHOTO.SK Radovanovi Mišíkovi a ďalším lektorom (Ľuboš Žákovic a Roman Hajnala) sme sa na celodňovom sobotňajšom workshope učili ako správne fotiť streetphoto. Odporúčam, chalani sú fakt veľkí profíci! Môžete sa od nich veľa naučiť.
Je to sice "len" pozitivna reakcia, ale negativnu fakt nemam... Sorry...

Miro Masár

____________________________________________

Aj ja sa chcem Tebe, Ľubovi, Noskemu a celému organizačnému tímu (vrátane skvelej kuchárky) poďakovať za skvelú akciu. Prednášky (Tvoja aj Noskeho) boli poučné, dynamické a zaujímavé a fotenie v meste zábavné a občas trošičku adrenalínové, keď sme museli prekonávať ostych a priblížiť sa k fotografovanému objektu na dosah ruky :-). Veľmi sa mi páčilo, že celý deň vládla dobrá a uvoľnená atmosféra, zišli sa tam samí príma ľudia, s ktorými sa výborne debatovalo.

Katarína Mocáková

____________________________________________

Chcela by som poďakovať lektorom a organizátorom worshopu streetfotografia a samozrejme každému účastníkovi, ktorí prispeli ku krásne prežitej sobote, kde sme si mali možnosť vyskúšať, aké to je: byť sprostredkovateľom ,,výnimočných a rozhodujúcich,, okamžikov. Veľmi prospešné bolo rozdelenie do skupín a následná výmena lektorov. Sledovať ako sa pohybovať po ulici, všímať si ľudí, ich reakcie a ešte to aj sprostredkovať správnym exponovaním v tom správnom okamihu nie je vôbec ľahké. Chce to skúsenosť, tréning a trpezlivosť. Všetkým, čo ešte nenabrali odvahu doporučujem vyskúšať to! Ani ja som nemala a teraz vravím streetfotografii ÁNO.

Janka Sedláková

___________________________________________

Workshop bol pre mna prinosom v kazdom smere.
Ci uz po teroretickej stranke, alebo praktickej , urcite by som ho odporucal kazdemu kto sa zacina,alebo zacal zaujimat o street
fotografiu.
Pre mna to bola uplne nova skusenost a velmi sa mi to pacilo.
Mozno bolo trochu menej casu na individualne fotenie, ale zmestit sa do jedneho dna so street foto temou je asi nemozne.
Kazdopadne,mame kazdy moznost zdokonalovat sa vo vlastnom  volnom case.
Este raz dakujem a zelam vela uspechov.

Braňo Petro

 

Autor reportu: Radovan Mišík - ONEHALF

Share
comments