Elliott Erwitt - osobnosť street fotografie

Elliott Erwitt je celosvetovo uznávaný dokumentárny a reklamný fotograf, ktorý na svojich čiernobielych fotografiách zachytáva ironické, absurdné a smiešne momenty každodenného života. Je majster Henri Cartier-Bressonovského „rozhodujúceho momentu“ a dlhoročný člen foto-agentúry MAGNUM.

 

 

 

Na začiatku by som vám rád sprostredkoval: Ako vidí Elliott Erwitt sám seba?

Preložili sme pre vás jeden z jeho monológov:

Som Elliot Erwitt a som sám sebou už niekoľko rokov. Keď ráno vstanem, umyjem si zuby a idem si po svojom...a ak idem na akékoľvek zaujímavé miesto, beriem si zo sebou fotoaparát. Neberiem si ho s tým zámerom, aby som niečo odfotil – skôr je to ako keď si malé dieťa nosí so sebou svoju obľúbenú deku, s ktorou sa cíti bezpečne. Nosiť so sebou deku, keď ste dospelák, by asi nebolo veľmi praktické, ale foťák je malý a môžete ho všade nosiť úplne v pohode. Pretože keď si fotoaparát nevezmete, práve vtedy vidíte dobré námety na fotky – alebo si aspoň myslíte, že najmä vtedy vidíte námety. Ak ho nosíte zo sebou a náhodou niečo vidíte, môžete to odfotiť.

Nenazýval by som sa žiadnymi prívlastkami. Ráno nevstanem a nemám v úmysle byť zábavný alebo niečo podobné. Ak si ľudia myslia, že moje fotky sú zábavné, rád to počujem. Radšej som zabávač ako tragéd. Nie je to nič úmyselné. Ak sa to, čo robím, prejaví ako zábavné, teší ma to, ale nerobím to vedome.

Ako si tak chodím s fotoaparátom, fotím všetko, čo ma zaujme. Psi sú všade a sú zaujímavé, tak ich fotím. Nikdy som úmyselne nefotil psov, ale pred niekoľkými rokmi som zistil, že v mojich zložkách mám veľa fotiek psov. A tak mi napadlo, že možno ak sú tieto fotky dosť dobré, mali by byť zhromaždené v knihe o psoch. Doteraz mám 5 takýchto kníh. A tak to začalo. Potom ako som zistil, že mám tak veľa fotiek so psami, som ich možno začal trošku aj vyhľadávať, čo by som asi inak nerobil, ale na začiatku to nebolo mojím zámerom.

Podobne ako je to so psami, tak je to aj s múzeami. Nejdem do múzea iba preto, aby som tam fotografoval. Idem tam, lebo ma múzeá zaujímajú a keď už mám fotoaparát a vidím niečo, odfotím to. A znova som mal zbierku fotiek z múzeí, niektoré z nich zábavné. A tak som pokračoval vo fotení v múzeách a dal som do kopy materiál na výstavu, ktorá bola v Japonsku. Zdá sa, že ma tam majú radi. Chodím tam už roky, dávam si čaj s tými správnymi ľuďmi – myslím a oni si to cenia. Oni majú radi mňa a ja mám rád ich.

 

Kariéra Elliotta Erwitta:

Narodil sa v roku 1928 ruským emigrantom vo Francúzsku. Prvé roky života prežil v Taliansku a keď mal 10 rokov presťahovali sa s rodinou opäť do Francúzska. Neskôr sa Erwittovci rozhodli emigrovať do USA, dva roky žili v NYC a potom sa presťahovali do LA. Začiatkom 50.rokov sa Elliott usadil v New Yorku, ktorý sa pri častom cestovaní stal jeho „základňou“, kam sa vracal, pretože jeho práca a záujmy si vyžadovali cestovanie po celom svete.


Počas štúdií na Hollywoodskej strednej škole pracoval v tmavej komore a vyvolával podpiskarty filmových hviezd. V roku 1949 sa vrátil opäť do Európy, cestoval a fotografoval (Rolleiflex) najmä v Taliansku a Francúzsku, čo odštartovalo jeho profesionálnu kariéru. Neskôr vstúpil do americkej armády, kde sa počas výkonu vojenskej služby naďalej venoval fotografovaniu pre rôzne publikácie.


Pri hľadaní práce mal obrovské šťastie a stretol fotografov s veľkým „F“ – Roberta Capu (spoľuzakladateľ špičkovej foto-agentúry MAGNUM) , Edwarda Steichena a Roya Strykera. Elliottove fotografie sa im páčili a oslovili ich, čo viedlo k spolupráci a akému si mentorstvu zo strany spomínaných pánov. V roku 1953 dostal od Roberta Capu pozvanie, aby sa stal členom agentúry MAGNUM. Jeho fotografie stále naberali na kvalite. O 15 rokov neskôr sa stal prezidentom tejto prestížnej agentúry (na 3 volebné obdobia). Do dnešnej doby aktívne fotografuje a je jeden z vedúcich osobností MAGNUM-u. Ako môžete vidieť na jeho fotografiách, Elliott má veľmi rád psy.


V 70-tych rokoch, pokračujúc v práci fotografa, začal natáčať filmy. V 80-tych rokoch vyprodukoval 17 komediálnych a satirických televíznych programov. Od 90-tych rokov až po súčasnosť vedie pozoruhodne pestrý profesionálny život, ktorý zahŕňa mnoho rôznorodých aspektov fotografie. Aktívne pracuje pre časopisy, priemyselných a reklamných klientov. Celý svoj voľný čas venuje tvorbe kníh a usporadúvaniu výstav jeho diel v galériách a múzeách. Do dnešného dňa je autorom viac ako 20 foto kníh.


Jeho diela boli vystavované na takých významných miestach ako sú Museum of Modem Art v New Yorku, The Chicago Art Institute, the Smithsonian Institution vo Washingtone, Múzem moderného umenia v Paríži, Kunsthaus v Zurichu, the Reina Sofia Museum v Madride, the Barbican v Londýne, the Royal Photographic Society v Bathe, the Museum of Art of New South Wales v Sydney, the Spazio Oberdan v Miláne, na rôznych miestach v Ázii a mnohých iných. Erwittové umelecké fotografie propagujú a predávajú súkromné galérie po celom svete.

 

Publikoval: Radovan Mišík - ONEHALF

Zdroj informácií - www.elliotterwitt.com

Autorom všetkých uverejnených fotografií je: (©) Elliott Erwitt/MAGNUM PHOTOS


INTERVIEW s Elliottom:

 

Elliottova prednáška - konferencia EG5 - 7.-9. apríl 2011:

 

Ďalšie Elliotove fotografie:

 

Share
comments